İçeriğe geç
29 € 'dan ücretsiz kargo
29 € 'dan ücretsiz kargo
De kracht en geuren uit de natuur: Essentiële oliën

De kracht en geuren uit de natuur: Essentiële oliën

We kennen verschillende soorten oliën: Plantaardige oliën en Essentiële oliën. In deze blog gaan we het hebben over het belang van essentiële oliën, wat essentiële oliën zijn en waar ze voor dienen.

Wat zijn essentiële oliën?

 

 

Essentiele oliën zijn oliën die gewonnen worden uit planten. Ze worden ook wel etherische, aromatische of vluchtige oliën genoemd. Het woord ‘Essentieel’ duidt de essentie van de oliën voor de plant aan. Voor planten zijn deze oliën onmisbaar, omdat ze diverse functies aansturen die voor het voortbestaan van de plant cruciaal zijn. Oftewel: Essentiele oliën vormen de levenskracht van een plant. Het mooie is dat deze oliën ook een bijdrage kunnen leveren aan de levenskracht en welzijn van de mens.

 

 

Verschil plantaardige en essentiële oliën

Vaak wordt er gedacht dat plantaardige oliën en essentiële oliën hetzelfde zijn. Echter hebben ze beiden andere eigenschappen. Het verschil zit hem in de plaats waar ze te vinden zijn. Plantaardige oliën zoals amandelolie, olijfolie of kokosolie worden verkregen uit het vettere deel van een plant, zoals de noten, zaden en pitten. Essentiële oliën komen in verschillende delen van de plant voor, zoals in de bladeren, bloemen, vruchten en wortels. Overigens bevatten essentiële oliën in tegenstelling tot plantaardige oliën geen vetten.

 

 

Er zijn vele soorten essentiële oliën met ieder een unieke samenstelling. Als gevolg hiervan heeft elke olie ook zijn unieke aroma, zijn eigen levenskracht en kent dus ook een eigen toepassing. Doordat essentiële oliën sterk geconcentreerd zijn, hebben ze een zeer krachtige werking op het lichaam, zowel fysiek als mentaal. Zo worden ze bijvoorbeeld ingezet door therapeuten in de vorm van aromatherapie.

 

 

Gezondheidsvoordelen

 

 

Hoewel sommige mensen essentiële oliën als modegril beschouwen, is het gebruik ervan diep geworteld in eeuwenoude tradities. Destijds gebruikte men essentiële oliën voor een betere gezondheid en welzijn. Tot op de dag van vandaag hebben ze hun positieve effecten weten te behouden. Als voorbeeld nemen we twee welbekende oliën: Eucalyptusolie en lavendelolie. Eucalyptusolie helpt onder anderen schadelijke bacteriën op de huid te verminderen en kan het door zijn reinigende werking jeuk of een ontsteking verzachten. Lavendelolie wordt veelal gebruikt bij toepassing van aromatherapie en als luchtverfrisser.

 

 

Emotionele voordelen

 

 

Geuren hebben direct invloed op onze emoties. Denk bijvoorbeeld aan de geur van koffie, de geur van de lente of de geur bij het huis van je oma. Al deze geuren die we waarnemen worden door onze reukcellen opgenomen, die weer een seintje geven aan het limbisch systeem. Dit onderdeel van de hersenen is verantwoordelijk voor onder anderen geur en de verwerking van emoties.

 

 

Ook kunnen aroma’s van essentiële oliën een reactie in het brein veroorzaken en emoties opwekken. Met hun unieke chemische samenstelling biedt elke essentiële olie de gebruiker een variëteit aan emotionele voordelen. Sommigen hebben kalmerende en harmoniserende eigenschappen terwijl andere bekend staan als energiegevend, verwarmend of vernieuwend. Enkele voorbeelden van kalmerende essentiële oliën zijn: Citroenolie, jasmijnolie en lavendelolie. Citroenolie stimuleert de concentratie en werkt kalmerend. Heel fijn dus als je gestrest bent. Essentiële oliën als pepermuntolie en rozemarijnolie zijn juist energie gevend. Zo geeft pepermunt olie bij het ruiken ervan een energie kick, waardoor je concentratie omhoog gaat en helder kunt nadenken.

 

 

Önceki makale Welkom & Winter huidverzorgingsolie
Sonraki makale Cildinize yiyemeyeceğiniz hiçbir şey sürmeyin!
Türkçe tr