Doorgaan naar inhoud

25% korting op alle Sun-Care met kortingscode 'BIGSUMMER'

Gratis verzending vanaf €60,- (NL-BE) Besteld voor 23:00 = morgen in huis Koop nu betaal later met Klarna

25% korting op alle Sun-Care met kortingscode 'BIGSUMMER'

Gratis verzending vanaf €60,- (NL-BE) Besteld voor 23:00 = morgen in huis Koop nu betaal later met Klarna

Muggen verjagen: welk natuurlijk middel tegen muggen voorkomt muggenbeten?

Muggen verjagen: welk natuurlijk middel tegen muggen voorkomt muggenbeten?

Muggen. Wie kent deze stekende insecten niet? Elke zomer is het weer raak. Een grote, jeukende muggenbult op een plek waar je nét niet bij kunt. Gek word je van de jeuk. Je hoorde de muggen ‘s nachts al in je slaapkamer zoemen. Je zag ze tijdens die fijne zomeravond in je tuin. Maar de muggen verjagen? Dat is niet gelukt!

Gelukkig biedt de natuur een hoop oplossingen die helpen muggen verjagen. In deze blog vertellen we je welk natuurlijk middel tegen muggen wél werkt en hoe je jeukende muggenbulten verhelpt.

Soorten muggen

Muggen komen overal voor. Er zijn wereldwijd zelfs meer dan 3000 soorten muggen. Deze muggensoorten gaan van onschuldige steekmuggen tot de gevaarlijke muggen die malaria, zika en dengue (knokkelkoorts) overbrengen. In Nederland kennen we ongeveer 30 ‘onschuldige soorten’ muggen, zoals de gewone steekmug. Ook de tijgermug wordt hier wel eens gesignaleerd. De tijgermug is verantwoordelijk voor dengue. Gelukkig is de kans dat je dengue krijgt van een tijgermug in Nederland heel erg klein. Toch is het belangrijk je te beschermen tegen muggenbeten.

De gevaren van muggenbeten

Naast de ziektes die muggen kunnen overbrengen, zijn muggenbeten ook gewoon vervelend. Een muggenbult jeukt flink. Die jeuk ontstaat door een plaatselijke, allergische reactie op de plek van de muggenbeet. Bij een muggenbeet brengt de mug namelijk wat antistollingsmiddel in zodat je bloed minder snel stolt. Zo kan de mug meer bloed drinken. Je lichaam reageert op dit antistollingsmiddel door antihistamine aan te maken. De antihistamine veroorzaakt de allergische reactie. Een dikke muggenbult, rode huid en jeuk zijn het gevolg.

Steekmuggen: geur trekt aan

Heb je een muggenbult? Dan ben je geprikt door een vrouwtjesmug. Vrouwelijke steekmuggen bijten mensen als eiwitbron voor hun eieren. Mannetjesmuggen zijn niet schadelijk omdat ze geen eieren hoeven te leggen. 

De vrouwelijke muggen voelen zich meer aangetrokken tot sommige mensen dan anderen. De precieze redenen voor dit selectieve proces weten we niet, maar we weten wel dat vrouwtjes een systeem hebben dat kooldioxide en lichaamsgeur detecteert. Dit systeem bepaalt welke mensen een geschikt doelwit vormen. Muggen gaan dus echt af op de geur die ze het lekkerst vinden. Ook andere lichamelijke factoren dragen bij aan muggensteken. Lichaamstemperatuur, bewegingen en melkzuur dat zich ophoopt in het lichaam helpen muggen bepalen of jij een lekker maaltje bent. 

 

Muggen verjagen met natuurlijke oliën en geuren

Muggen verjagen betekent dus minder lekker ruiken! Een paar druppels natuurlijke of aromatische oliën op de huid, als spray of in een diffuser zijn vaak al voldoende om muggen af ​​te weren. We zetten een paar geuren die muggen verjagen op een rijtje.

Basilicum doet dubbel werk als het gaat om het bestrijden van muggen. De geur houdt ze op afstand en het helpt bij de jeuk. Meng natuurlijke basilicumolie met water en maak hier een spray van. Of wrijf blaadjes basilicum zachtjes in de huid. 

Tea tree olie heeft hetzelfde effect. Naast het verjagen van allerlei soorten insecten, is tea tree olie ook goed voor de behandeling van muggenbulten. Deze natuurlijke olie heeft namelijk antibacteriële eigenschappen. 

Aloë vera gebruiken we echt overal voor! De heldere gel die uit Aloë Vera plant wordt al meer dan 6000 jaar in de geneeskunde gebruikt. Wanneer je deze gel op je lichaam aanbrengt, verjaag je alle insecten. De Aloë Vera gel voorkomt ook de jeuk van een muggenbult.

Lavendelolie is heel effectief. Breng lavendelolie op bepaalde punten in huis en op de huid aan.

De geur van koffie is aantrekkelijk voor mensen. De rook die vrijkomt wanneer koffie wordt verbrand, is echter voldoende om alle muggen te verdrijven. Dit trucje werkt heel goed tijdens zomeravonden. Eindelijk een terras zonder muggen! 

Verse munt en pepermuntolie zijn absoluut geen favoriet bij insecten. Ze houden muggen ver bij je weg.

Hoewel de geur niet prettig is, is knoflook een effectieve methode tegen beten. Plet een paar tenen knoflook, kook ze en zeef het kookwater. Het sproeien van dit mengsel is een van de gemakkelijkste methoden om muggen te verjagen.

Extra tip: vermijd sterk geurende verzorgingsproducten, zoals parfum. Deze trekken insecten aan. 

INCIA Natuurlijk Middel tegen Insectenbeten

Soms heb je geen zin in knoflook koken of Aloë Vera plukken en grijp je liever naar de kant-en-klare anti-muggen spray.  Let op: bekijk de ingrediëntenlijst goed, want veel van deze sprays bevatten DEET. DEET is ontzettend chemisch en schadelijk voor de gezondheid. DEET is zelfs zo schadelijk dat zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen onder de dertien jaar het niet mogen gebruiken.

Gelukkig komen kant-en-klare anti-muggen sprays ook in de 100% natuurlijke variant! INCIA Natuurlijk Middel tegen Insectenbeten bevat citroen-eucalyptusolie en werkt tot wel zes uur lang. Het is een volledig natuurlijk middel dat effectief helpt insecten te verjagen en muggenbeten voorkomen.

Wil jij een natuurlijk middel tegen muggen proberen? Bestel INCIA Natuurlijk Middel tegen Insectenbeten in onze webshop en ga een mugvrije zomer tegemoet!Vorig artikel Natuurlijke deodorant: de beste deodorant tegen zweetoksels
Volgend artikel Snel bruin worden met een natuurlijke bronzing olie

Opmerkingen

Paul Bovy - juli 11, 2023

Beste,

Interessante artikels, leerrijk maar je mag het woord effectief vervangen door efficiënt of doeltreffend!
Succesvolle Groetjes uit Borgloon,

Paul

Een opmerking achterlaten

* Verplichte velden