Doorgaan naar inhoud

25% korting op alle Sun-Care met kortingscode 'BIGSUMMER'

Gratis verzending vanaf €60,- (NL-BE) Besteld voor 23:00 = morgen in huis Koop nu betaal later met Klarna

25% korting op alle Sun-Care met kortingscode 'BIGSUMMER'

Gratis verzending vanaf €60,- (NL-BE) Besteld voor 23:00 = morgen in huis Koop nu betaal later met Klarna

Eczeem bij kindjes: De cruciale rol van binnenuit

Eczeem bij kindjes: De cruciale rol van binnenuit

Eczeem zie je niet alleen van de buitenkant; het is eigenlijk een teken dat er iets van binnenuit uit balans is. Roodheid, droge huid en jeuk zijn slechts enkele dingen die je van buitenaf ziet. Echter de eczeemhuid kan je zien als een soort taal van het lijf, waarbij buitenaf schreeuwt dat intern iets uit balans is. Eczeem is een complexe aandoening waar diverse onderliggende oorzaken aan ten grondslag kunnen liggen. Het vereist veel kennis en ervaring om het eczeem effectief aan te pakken.

De darmen en darmflora

In de zoektocht naar verlichting voor het eczeem grijpen veel ouders vaak naar een scala aan zalven, hopend op een snelle oplossing. Helaas is dit vaak niet meer dan een tijdelijke verlichting van symptomen, zonder de onderliggende oorzaken van eczeem echt aan te pakken. 

Het lijf is een magisch iets, waarin zich een vaak onderschatte wereld bevindt: de darmen. Hierin bevindt zich niet alleen het spijsverteringsstelsel, maar is ook cruciaal voor onze algehele gezondheid. Ongeveer 80% van onze gezondheid is direct gerelateerd aan de conditie van de darmen.

Bij eczeem is het van essentieel belang om verder te kijken dan de huidoppervlakte en de aandacht te richten op de darmen en hun flora. De darmen zijn een soort van regelcentrum voor het immuunsysteem en een groot deel van de gezondheid. Het gezond houden van je darmen is dus geen luxe, maar een noodzaak. Zeker bij eczeem.

Een goed functionerende darmflora is van cruciaal belang om de eczeemhuid te verminderen en het lijf te helpen bij het herstelproces. Eczeem te lijf gaan van binnenuit, met behulp van darmtherapie en orthomoleculaire benaderingen, geeft ouders de tools om verder te gaan dan simpele oppervlakkige behandelingen. 

In plaats van te focussen op externe symptoombestrijding, is het tijd om de darmen de beschouwen als een sleutel naar succes dat niet mag worden genegeerd bij de aanpak van eczeem. Het aanpakken van eczeem, waarbij de darmen deel uitmaken van het therapieplan, opent de deur naar duurzame verlichting en een gezonde(re) toekomst voor kindjes met eczeem.

Orthomoleculair is een moeilijk woord, maar het betekent eigenlijk gewoon gezond eten en de juiste vitaminen en mineralen binnenkrijgen om je lijf goed te laten werken. Het draait allemaal om de beste bouwstenen voor je lijf geven, zodat het goed kan functioneren en gezond blijft.

Diverse oorzaken van eczeem

In dit stukje neem ik je graag mee op reis achter mogelijke boosdoeners achter die vreselijk ellendige jeukende eczeem.

Onder de vele mogelijke oorzaken spelen vaak pathogenen (ziekteverwekkers) een rol. Deze ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen, kunnen een verstoring veroorzaken in het evenwicht van het lijf, wat kan bijdragen aan het ontstaan of verergeren van eczeem. Een overgroei aan candida kan een factor zijn die bijdraagt aan de complexiteit van eczeem.

Ook kunnen er allergieën ten grondslag liggen. Je lijf reageert bijvoorbeeld op de eiwitten in voeding. Het lijf ziet de eiwitten die er in voeding zitten als lichaamsvreemd en denkt dat het ziekteverwekkers zijn. Bij virussen en bacteriën is het zo dat je lichaam heel hard zijn best doet om die eruit te krijgen, je immuunsysteem wordt aangezet. Je kunt daardoor een reactie in je darmen krijgen en dit kan zich uiten tot eczeem.

Een overschot aan histamine in het lichaam kan ook een rol spelen bij eczeem. Histamine is een normale stof die we allemaal hebben. Het speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem (de afweer) van het lijf. Maar het is wel belangrijk dat het in balans is. Bij een overschot aan histamine is het vaak een trigger voor een eczeem uitbarsting.

En het voedingspatroon speelt een ontzettend belangrijke rol. Vandaag de dag zie ik veel kindjes in de praktijk die onvoldoende essentiële voeding binnenkrijgen en een overschot een bewerkte voeding. Hierdoor kunnen er tekorten en ontstekingen ontstaan. Zeker een lijfje in de groei en bij eczeem is het belangrijk om een scala aan allerlei verschillende soorten gezonde voeding binnen te krijgen. Het eten van veel kleur is ontzettend belangrijk.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat eczeem eigenlijk een ontstekingsziekte is. Laaggradige ontstekingen spelen vaak een rol. Het immuunsysteem is hierdoor continu een beetje actief en produceert ontstekingsstoffen die het lijf van binnenuit kunnen beschadigen. Deze constante ontstekingsactiviteit kan leiden tot beschadigingen in de weefsels, dit heeft ook zo zijn impact op hoe het met je huid gaat.

De aanhoudende ontstekingsreacties zijn als een voortdurende strijd binnen het lijf, waarbij de balans tussen ontsteking en genezing verstoord raakt. Dit is een belangrijk aandachtspunt bij het begrijpen van de onderliggende oorzaken van eczeem. Het is niet alleen de huid die getroffen wordt, maar ook de diepere lagen van het lijf die vatbaar zijn voor schade door deze aanhoudende ontstekingsactiviteit.

Daarom is het ontzettend belangrijk om tijdens het aanpakken van eczeem actief bezig te zijn met het verminderen van ontstekingen. In mijn praktijk zie ik namelijk vaak dat veel kindjes onvoldoende groenten eten, terwijl deze juist superbelangrijk zijn voor het behoud van een gezonde darmflora en het terugdringen van ontstekingen. Groenten zijn als helden voor het lijf, vol met vezels, antioxidanten en andere goede stoffen. Ze vormen als het ware een superkrachtig schild, en als we deze groene helden toevoegen aan het voedingspatroon van kindjes, dragen ze flink bij aan een gezond lijf en het verminderen van ontstekingen.

En dit is slechts een greep als het gaat om de diverse oorzaken die ten grondslag kunnen liggen. Juist daarom zijn onderzoeken zo waardevol. Ze bieden de mogelijkheid om dieper te kijken, de unieke puzzelstukjes van elk kindje te ontdekken en gericht het eczeem aan te pakken. 

Waarom natuurlijke producten cruciaal zijn

Vaak realiseren ouders niet dat de huid niet alleen een buitenkant is, maar ook een toegang naar binnen. Alles wat we op onze huid smeren, wordt opgenomen en kan daadwerkelijk in ons lijf binnenkomen. Dit bewustzijn is ontzettend belangrijk om zo bewuste keuzes te maken.

In een wereld waarin er veel huidverzorgingsproducten zijn, is het belangrijk om kritisch te kijken naar wat we op onze huid aanbrengen. Veel producten zitten boordevol synthetische stoffen en chemicaliën die opgenomen worden via de huid en op die manier in het lijf terecht komen. 

Daarom pleit ik voor het gebruik van natuurlijke producten zonder troep. Deze producten zijn niet alleen fijn voor je lijf maar ook beter voor de wereld. Als ouder kan je daar ontzettend veel verschil in maken door bewuste keuzes te maken. Want bewuste en gezonde keuzes zijn een investering in je eigen gezondheid en die van je kindje.

Om die redenen vind ik de producten die te koop zijn bij Hemnature geweldig! Zo bevatten de producten ingrediënten afkomstig van planten, kruidenextracten en natuurlijke oliën. Ze gebruiken geen chemicaliën en zijn zonder dierlijke toevoegingen (dus vegan) en zijn alle ingrediënten op een natuurvriendelijke manier gewonnen en verwerkt. Wat ik ook heel belangrijk vind, is dat Hemnature en Incia het beste willen voor mensen, dieren en de natuur. En daarnaast staat duurzaamheid hoog in het vaandel.

Hemnature heeft een breed assortiment aan moeder- en babyproducten. Hierbij richten ze zich naast eczeem ook op andere natuurlijke verzorging.

Je hoort mij al, ik ben enorm fan van dit soort initiatieven! Want voor mij betekent dat veel en dat leer in de ouders die ik begeleid in de 1-op-1 trajecten ook met liefde.

Natuurlijke tips voor een eczeemvrije huid

Om je als ouder op weg te helpen hoe je het eczeem bij je kindje kunt verminderen deel ik graag nog een extra aantal tips met je;

  • Natuurlijke huidverzorging: Kies voor huidverzorgingsproducten zonder schadelijke toevoegingen en chemicaliën. Natuurlijke crèmes en zalven kunnen de gevoelige huid kalmeren zonder irritatie te veroorzaken.

    Zonnebrandcrèmes, ontworpen om de huid te beschermen, kunnen vaak vol zitten met synthetische ingrediënten. Troepvrije zonnebrand is essentieel, vooral voor de gevoelige huid van kindjes. Daarom is het belangrijk dat, wanneer je zonnebrand gebruikt, deze (zoveel mogelijk) zonder troep is.

Maar ook alles wat je onder de douche en in het bad gebruikt verdienen aandacht.  Douchegels en badschuimen met toegevoegde chemicaliën kunnen de huid irriteren. Kies daarom voor producten zonder troep die de huid voeden en hydrateren zonder schadelijke bijeffecten.

Incia heeft een hele fijne verzorgingslijn zonder troep. Daar worden jij en je kindje allebei blij van 😊!

  • Troepvrij wasmiddel: Wasmiddelen met chemicaliën kunnen residu achterlaten op kleding, dat vervolgens in aanraking komt met de huid. Daarom is het verstandig om te kiezen voor wasmiddelen zonder troep, die vriendelijk zijn voor zowel de stof als de huid en het milieu.

natuurlijke_wasmiddel_INCIA

Thuis was ik graag met de Incia wasmiddel en heb ik de fijne pure schoonmaakmiddelen van The Elite Home. Zo weet ik zeker dat er geen troep aan te pas komt en dat voelt ook fijn voor mijn gezin en de gedachte dat ik het milieu daar niet onnodig mee belast (zo ook voor de jongere generatie die nu opgroeit en straks ook nog fijn kan leven op deze wereld).

  • Voeding als medicijn: Geef je kindje elke dag weer een breed scala aan allerlei soorten kleuren voeding. En nee dan bedoel ik geen snoepjes in overvloed =). Maar wel veel groenten, fruit, pitten, noten en zaden, en dierlijke voeding zoals eieren en vlees. Laat de voorkeur liefst uitgaan naar biologische voeding en zorg voor voldoende gezonde vetzuren die een positieve invloed hebben op de huidgezondheid.

  • Buiten spelen: Stimuleer het buiten spelen, laat je kindje genieten van de natuur en laat je kindje vooral vies worden! Frisse lucht en daglicht hebben een positief effect op de algehele gezondheid van je kindje. En vooral het vies worden is belangrijk om je kindje op die manier bloot te stellen aan verschillende bacteriën en micro-organismen. Dit helpt om het immuunsysteem van je kindje te trainen en zo een goede weerstand op te bouwen. En daarnaast werkt de natuur ontzettend helend! Het draagt bij aan het ontprikkelen in deze o zo drukke maatschappij.

Ik wil je bedanken voor het lezen van mijn blog. Onthoud dat kleine stapjes grote veranderingen kunnen teweegbrengen. Heb je vragen, ervaringen of wil je iets met mij delen? Laat het mij weten door mij een mail te sturen en volg mij op Instagram.

Lieve groet,
Tamara

www.tamaraharberts.nl

Vorig artikel Invloed van restjes wasmiddel op de babyhuid
Volgend artikel Optimale Huidverzorging en Voeding: In Gesprek met Orthomoleculair Huidexpert Laura Rebel

Een opmerking achterlaten

* Verplichte velden