Doorgaan naar inhoud

Gratis verzending vanaf €60,-(NL-BE)
Besteld voor 23:00 = morgen in huis
Koop nu betaal later met Klarna

✓Dry Skin Januari | 15% korting op geselecteerde producten

Gratis verzending vanaf €60,-(NL-BE)
Besteld voor 23:00 = morgen in huis
Koop nu betaal later met Klarna

✓Dry Skin Januari | 15% korting op geselecteerde producten

Natuurlijke deodorant: de beste deodorant tegen zweetoksels

Natuurlijke deodorant: de beste deodorant tegen zweetoksels

Natuurlijke deodorant: de beste deodorant tegen zweetoksels

Zweet is misschien niet het lekkerste onderwerp, maar wel belangrijk! Zweten doen we namelijk allemaal. Zweetoksels zijn voor de meeste mensen dagelijkse kost. Niet altijd even fris, maar daar is wat aan te doen. In deze blog over zweten en natuurlijke deodorant lees je wat zweet is, waarom zweten belangrijk is en hoe je overmatig transpireren en een zweetgeur voorkomt. Lees snel verder en ga ook met frisse oksels de zomer in!

Wat is zweten? 

Laten we starten bij wat zweten is. Zweten is een volkomen natuurlijke reactie van het lichaam. Zweten is zelfs van essentieel belang voor de gezondheid! Het stelt ons in staat om de juiste lichaamstemperatuur op een constant niveau te houden. 

Zweet wordt uitgestoten door de zweetklieren. Een mens heeft tussen de twee en vier miljoen zweetklieren. Terwijl het afkoelingsproces plaatsvindt, stoten deze klieren gifstoffen uit. Ze helpen bij het verwijderen van gifstoffen uit ons lichaam. En dat helpt weer ons immuunsysteem versterken. Zweten is dus juist gezond en naast een manier om af te koelen ook een natuurlijke reinigingsfunctie van je lichaam. 

En onbekend maar erg voordelig: zweet bevat een natuurlijk antibitioticum. Dit heet Dermcidin. Dermcidin helpt om bacteriën te bestrijden en draagt zo bij aan een gezonde flora van de huid. Geen wonder dat mensen al eeuwenlang zo graag in stoombaden en de sauna gaan! Vers zweet uit de zweetklieren ruikt overigens niet, maar bij aanraking met bacteriën onder de oksels ontstaat de kenmerkende zweetgeur. En die kan flink aanwezig zijn!

De zweetklieren

Er zijn twee verschillende soorten zweetklieren: de eccriene klieren en de apocriene klieren. Eccriene klieren bevinden zich overal op het lichaam. Eccriene klieren zorgen ervoor dat gifstoffen en zweet worden uitgescheiden. Deze zweetklieren hebben een grote invloed op lichaamstemperatuur.

Apocriene klieren zijn de grootste boosdoeners als het op zweetgeur aankomt. Ze ontwikkelen zich tijdens de puberteit en bevinden zich op bepaalde regio’s van het lichaam, zoals in de oksels. Deze klieren scheiden vooral vetten en gifstoffen uit. Dat vinden de bacteriën op je huid erg prettig, waardoor de vieze zweetgeur ontstaat.

Zweetgeur en stinkende oksels

Zweetgeur ontstaat dus door bacteriën en gifstoffen uit je lijf. Vervelend, maar stinkende oksels zijn geen onoplosbaar probleem. Laten we eerst kijken naar oorzaken van zweten, zoals:

  • Hectisch leven met overmatige stress en opwinding.
  • Je niet op de temperatuur kleden. Kies op warme dagen niet voor dikke of synthetische stoffen.
  • Slechte persoonlijke hygiëne.
  • Roken, veel cafeïne en alcohol drinken.
  • Pittig eten en te veel kruiden in maaltijden.

Houd je rekening met de bovenstaande factoren? Dan zal je zien dat je al heel wat minder zweet!

Natuurlijke producten tegen zweetgeur

Moeder natuur stelt ons nooit teleur! Er zijn veel natuurlijke manieren en methoden om zweetgeur te elimineren.

Zuiveringszout, appelazijn en citroen zijn enkele makkelijk toepasbare oplossingen.

  • Wanneer je zuiveringszout aanbrengt op je oksels en andere zweetplekken, zullen de bacteriën die een slechte geur veroorzaken hun effect verliezen.
  • Zweetgeur voorkomen doe je ook met pure appelazijn. Meng appelazijn met water en breng aan op de probleemgebieden. Azijn remt de bacteriegroei in het gebied waar het wordt aangebracht.  
  • Citroen heeft een pH-balancerende functie. Met zijn antibacteriële structuur kan het de bacteriën neutraliseren.

Natuurlijke deodorant zonder synthetisch aluminium

De natuur is ook de basis van de natuurlijke deodorant van INCIA. De belangrijkste ingrediënten van INCIA Natuurlijke Deodorant zijn namelijk water en aluin. 

Aluin is een mineraalzout en kristal met een natuurlijke antibacteriële werking. De aluin die in INCIA Natuurlijke Deodorant wordt gebruikt, is van natuurlijke oorsprong. Het is een natuurlijk aluminium, maar dat is dus heel wat anders dan de deodoranten met gevaarlijk aluminium waar je zo vaak over leest.

Dat zijn de standaard anti-transpirant deo uit de supermarkt. Maar deze deodoranten bevatten veel chemicaliën en synthetisch vervaardigd aluminium. En deodorant met aluminium dat door mensen is gemaakt wil je eigenlijk niet gebruiken. Deze niet-natuurlijke deodoranten bevatten sowieso veel stoffen die de huid irriteren, zoals alcohol. De oksels van mensen die zulke deodorant gebruiken, raken na verloop van tijd geïrriteerd. Dit kan ook bijdragen aan donkere huid in de oksels. Standaard deodoranten hebben meestal ook geen antibacteriële werking. Ze verhullen de zweetgeur vooral en pakken de kern van het probleem niet aan: bacteriën elimineren. Natuurlijke deodorant van INCIA doet dat gelukkig wel.

Aluin: natuurlijk antibacterieel middel

Het hoofdingrediënt aluin is een mineraalzout met een krachtige antibacteriële werking. De wildgroei van bacteriën onder de oksels wordt zo beperkt. Aluin zorgt ook voor minder zweetproductie zonder de poriën te verstoppen. Zweetgeur en zweetoksels worden zo voorkomen. Aluin heeft nog meer mooie eigenschappen. Het is namelijk een wond stelpend middel. Heb je vaak last van nare plekjes en een rode huid na het scheren? Dan helpt aluin de huid na het scheren herstellen.

Natuurlijke deodorant voor de gevoelige huid

Voor de extra gevoelige oksels bieden we INCIA Natuurlijke Deodorant voor de Gevoelige Huid. Deze natuurlijke deodorant bevat ook aluin, maar er is extra aloë vera toegevoegd. Aloë vera heeft hydraterende en rustgevende eigenschappen. Het zit vol vitamines die goed zijn voor de huid. Ook heeft aloë vera ontstekingsremmende eigenschappen en is het een natuurlijk anti-schimmel product. 

Natuurlijke deodoranten zijn de juiste keuze voor iedereen die een deodorant wil gebruiken Door te kiezen voor milieuvriendelijke producten die geen triclosan, parabenen, alcohol en kleurstoffen bevatten, bescherm je je eigen gezondheid en help je de natuur. 

Wil je een natuurlijke deodorant proberen? Je bestelt de INCIA Natuurlijke Deodorant hier. Gevoelige oksels? INCIA Natuurlijke Deodorant voor de Gevoelige Huid vind je hier. Voor mensen met donkere oksels bieden we ook natuurlijke deodorant met een whitening effect voor de huid en uiteraard heeft INCIA een natuurlijke deodorant speciaal voor mannen

Vorig artikel Waarom iedereen natuurlijke shampoo bars zou moeten gebruiken
Volgend artikel Muggen verjagen: welk natuurlijk middel tegen muggen voorkomt muggenbeten?

Opmerkingen

Janny Heijman - juni 27, 2024

Goedemiddag,

Mijn dochter is 19 jaar en heeft last van overmatig zweten onder de oksels. Je ruikt dit echter niet. Ik heb haar nog nooit kunnen betrappen op nare geurtjes. Zelf vindt ze dit, zeker tijdens de zomer, niet fijn met het dragen van t-shirts. Wij gebruiken nu de deodorant van Zarque, maar ik ben nog wel op zoek naar een deodorant die misschien beter bij haar past. Zelf heb ik in de zomer nog wel eens last van rode ‘striemen’ onder de oksels. Geen idee hoe dat komt, het begon vorig jaar opeens. Misschien heeft dit te maken met de overgang (55 jr).
Ik wil jullie deodorant weleens proberen, welke kunnen jullie ons het beste adviseren?

Nog een vraag: hebben jullie ook aftersun? Die zie ik er niet bijstaan.

En waarom mag de zonnebrand niet in contact komen met kleding? Dat is niet zo handig als je op stap gaat. Die kun je dus alleen maar op het strand gebruiken. Hoe zit het dan met een bikini of omslagdoek?

Druppel je het serum voor de wimpers en wenkbrauwen rechtstreeks op de plek of eerst op je vingers. Het lijkt me lastig doseren en mikken. Is het erg als je een keer iets in je ogen krijgt?

Ik hoor graag van jullie ;-)

Vriendelijke groet,
Janny Heijman

Een opmerking achterlaten

* Verplichte velden