Skip to content

Dit weekend (vrij-zo): Gratis verzending vanaf €30!(NL-BE)

Besteld voor 23:00 = morgen in huis Koop nu betaal later met Klarna

Dit weekend (vrij-zo): Gratis verzending vanaf €30!(NL-BE)) Besteld voor 23:00 = morgen in huis Koop nu betaal later met Klarna

Invloed van restjes wasmiddel op de babyhuid

Invloed van restjes wasmiddel op de babyhuid

Het effect van wasmiddel op huidklachten en eczeem

Heb jij een baby met eczeem of dermatitis? Of heb je misschien zelf last van eczeem, huiduitslag of psoriasis? Dan heb je vast veel jeuk en huidklachten. Gelukkig is het met de juiste verzorgingsproducten mogelijk om huidklachten te verminderen. Maar dat wil je natuurlijk wel goed geïnformeerd doen! Daarom vertellen we je in deze blog alles over het effect van standaard wasmiddelen op de huid en waarom een natuurlijk wasmiddel een wereld van verschil kan maken. Lees je mee?

Hoe is de huid opgebouwd?

Laten we starten met uitleggen wat de huid eigenlijk is. De huid is ons grootste orgaan. De huid beschermt ons en regelt dat zweet en talg wordt afgevoerd. De huid bestaat uit lagen:

- De opperhuid (epidermis)

- De lederhuid (dermis)

- Het onderhuids vetweefsel/de onderhuid (hypodermis)

Elke laag heeft een eigen functie. In deze blog gaan we het hebben over de opperhuid.

De opperhuid 

De opperhuid is een vettige wand van cellen die ervoor zorgt dat er geen vochtverlies plaatsvindt en er niks door de huid kan dringen. De cellen van de opperhuid liggen strak tegen elkaar aan en vormen een beschermende barrière. 

Deze natuurlijke barrière werkt goed. Maar er zijn uitzonderingen. Is je huid beschadigd door eczeem? Dan zitten er gaten in de huidbarrière. Ook baby’s hebben nog niet de juiste bescherming opgebouwd. Een jonge huid is daarom enorm kwetsbaar en moet met aandacht verzorgd worden. De babyhuid bevat ondanks deze vettige barrière namelijk openingen waar stoffen doorheen kunnen dringen.

Poriën 

Er zitten overigens altijd openingen in de opperhuid, namelijk de poriën. De huid van een mens heeft miljoenen kleine poriën. Daar worden we mee geboren. Poriën zijn openingen die naar het huidoppervlak lopen. De poriën zijn nodig om zweet en talg af te voeren. Maar omdat poriën openingen zijn, betekent dat dus ook dat ze stofjes opnemen. Hetzelfde geldt voor de openingen vanaf haarzakjes. Gelukkig beslaan poriën maar 1% van de huid en beschermt de opperhuid je lichaam goed. 

Tenminste, zolang we de opperhuid niet aantasten! En dat is dus precies wat een normaal wasmiddel wél doet.

Vetoplosbaar

Een standaard wasmiddel bevat, zoals helaas zoveel verzorgingsproducten, parabenen, sulfaten en siliconen. Vooral de stofjes SLS en SLES komen je vast wel bekend voor. SLES (sodium laureth sulfaat) en SLS (sodium lauryl sulfaat) zijn anionogene oppervlakteactieve stoffen of surfactants. Ze ontvetten grondig en reinigen op een agressieve manier. Helaas verwijderen ze door hun werking ook de natuurlijke vettige laag van de opperhuid. En dat betekent dat de barrière verdwijnt! 

Gevolgen voor de natuurlijke werking van de huid

Zonder deze natuurlijke barrière gaat er vocht verloren in de huid, ontstaan er openingen waardoor er schadelijke stoffen dieper in het lichaam kunnen komen en raakt je huid in de war. De huidlagen kunnen niet meer optimaal hun werk doen.

Bij iemand met een hele gezonde en goed werkende huid is dit al niet handig. Maar voor iemand met huidklachten als eczeem, dermatitis of psoriasis betekent het dat de huid meteen 10-0 achterstaat. Er is geen kans om te herstellen, want er is geen goede huidomgeving waarin de huid tot rust kan komen. Eczeemplekken krijgen geen kans te kalmeren en de huid kan niet helen.

Het beste is daarom om verzorgingsproducten te gebruiken, zoals die van INCIA, waarin er géén schadelijke stoffen voor de huid zitten. Deze producten beschermen de huidlaag juist en zorgen dat de huid optimaal kan herstellen. 

Wasmiddel

Je staat er vast niet vaak bij stil, maar wasmiddel is één van de grootste boosdoeners in aantasting van de opperhuid. Je draagt namelijk dagelijks kleding. Deze kleding raakt je opperhuid. En elke keer dat je die kleding wast, blijft er een restje wasmiddel achter in de stof. Daar kan geen uitspoelen tegenop. 

Wasmiddel en de gevoelige huid

Dit betekent dus dat chemisch wasmiddel met SLS en SLES elke dag in aanraking komt met de kwetsbare huid. En dat chemicaliën door de babyhuid of via je eigen beschadigde huidplekken worden opgenomen en in het lichaam terechtkomen! 

Heeft jouw kindje (of jijzelf) dus eczeemplekken die maar niet weg willen gaan? Blijft droge huid trekkerig en pijnlijk, hoe vaak je ook smeert? Heb je snel last van jeuk of rode vlekken na het dragen van pasgewassen kleding?

Start dan bij de basis van verzorgingsproducten en pas je wasmiddel aan naar een natuurlijke variant. 

INCIA Natuurlijk Vloeibaar Wasmiddel
Ook ons eigen eczeemverhaal startte ooit met het aanpassen van wasmiddel. En dat heeft ons wonderen gebracht. We ontdekten INCIA Natuurlijk Vloeibaar Wasmiddel en zagen de eczeem zienderogen opknappen. 

INCIA Natuurlijk Vloeibaar Wasmiddel is:

  • 100% natuurlijk zonder enige vorm van chemicaliën
  • Geschikt voor alle soorten was (en wast absoluut perfect schoon!)
  • Gemaakt met kokoszeep, lavendelolie en linalool

INCIA Natuurlijk Vloeibaar Wasmiddel is gemaakt met het beste wat moeder natuur te bieden heeft. Je was wordt net zo schoon als met een chemisch wasmiddel. Sterker nog, het ruikt lekkerder door de lavendelolie en wordt heerlijk zacht door de sodium citraat die fungeert als natuurlijke wasverzachter.

Wij hebben inmiddels al talloze positieve reviews mogen ontvangen over dit wasmiddel.

Reviews INCIA Natuurlijk Vloeibaar Wasmiddel

Zelf natuurlijke verzorgingsproducten gebruiken

Hopelijk snap je nu waarom natuurlijke verzorgingsproducten zo belangrijk zijn in babyverzorging en de strijd tegen eczeem. 

Heb jij onze producten zelf al geprobeerd? We hebben een uitgebreid assortiment personal care, sun care en producten voor moeder en baby. En natuurlijk de huishoudelijke middelen zoals INCIA Natuurlijk Vloeibaar Wasmiddel!


Bestel meteen en help je huid vandaag nog! Je zal zien dat je nooit meer anders wilt. 

Next article Eczeem bij kindjes: De cruciale rol van binnenuit

Leave a comment

* Required fields