Skip to content
LENTEFEEST 15% KORTING met kortingscode 'lentefeest'

Gratis verzending van 60€ (NL-BE) voor 23:00 besteld, morgen in huis Koop nu betaal later met Klarna

LENTEFEEST 15% KORTING met kortingscode 'lentefeest'

Gratis verzending van 60€ (NL-BE) voor 23:00 besteld, morgen in huis Koop nu betaal later met Klarna

Natuurlijke oliën tegen eczeem: ontdek welke olie helpt bij eczeemverlichting

Natuurlijke oliën tegen eczeem: ontdek welke olie helpt bij eczeemverlichting

(Etherische) olie tegen eczeem: wat werkt?

Heb jij (of heeft jouw baby) last van eczeem? Je bent beslist niet de enige: 1,2 miljoen Nederlanders hebben er last van. Het komt voornamelijk voor bij baby's, maar kan ook op latere leeftijd veel ongemak veroorzaken. Als je op het internet zoekt naar manieren om ervan af te komen, kom je veel producten op basis van olie tegen. Maar werkt olie tegen eczeem, en zo ja, waarom?

Wat is eczeem precies?

Om uit te leggen waarom olie kan helpen, is het goed om te weten wat eczeem precies is. Net zoals dat er talloze mensen zijn met eczeem, bestaan er ook talloze vormen van eczeem. Toch vertonen alle vormen van eczeem overeenkomsten: je huid is droog, schilferig, rood en kan soms jeuk veroorzaken.

Constitutioneel eczeem

Het meest voorkomende eczeem is constitutioneel eczeem (of atopisch eczeem). Bij dit type is de huid extra gevoelig voor bepaalde stoffen van buitenaf. Zo vind je toxische schuimmiddelen, parfums of kleurstoffen in alledaagse producten zoals wasmiddel, douchegel of afwasmiddel.

Hoe jouw lichaam op dit soort agressieve stoffen reageert, heeft te maken met het 'schild' dat je huid heeft om toxische stoffen buiten te houden. De sterkte van dat schild is vaak genetisch bepaald. Een baby heeft een huidje dat veel gevoeliger is dan dat van jou, dus zij zijn vaak nog vatbaarder voor dit type eczeem.

Olie of hormooncrème?

Er zijn veel middelen voor eczeem op de markt, met wisselende resultaten. Zo kun je bijvoorbeeld crème met cortisonoïden kopen, een hormooncrème die gericht is op symptoombestrijding en dus niet de oorzaak van het eczeem aanpakt. Veel moeders vinden het niet fijn om deze crème te gebruiken op een gevoelige babyhuid en kiezen dus liever voor een natuurlijke oplossing.

Natuurlijke oplossing met olie

Gelukkig is eczeem bestrijden met een natuurlijke oplossing niet moeilijk. Wanneer jij (of je baby) eczeem hebt, verliest de huid meer water en kan ook minder goed water vasthouden. Daardoor kan je huid ruw, droog en schilferig aanvoelen. Het is dus belangrijk om te zorgen dat je huid gehydrateerd blijft. Hydrateren doe je het best met oliën, omdat deze vettig zijn en vocht goed vasthouden. Daarom zie je olie vaak terug in natuurlijke verzorgingsproducten tegen eczeem.

Oorzaak aanpakken

In plaats van (alleen maar) te verzachten is het óók belangrijk om het oorzaak van het probleem aan te pakken. In het geval van constitutioneel eczeem is de oorzaak vaak duidelijk. Vervelend maar waar: in onze wasmiddelen, douchegels en deodoranten zitten vaak schadelijke stoffen die niet zacht zijn voor de huid. Zelfs als ‘natuurlijke’ merken beweren mild te zijn, zitten er vaak nog steeds schadelijke parfums in die de huid irriteren. 

Deze stoffen veroorzaken irritatie en kunnen bij een gevoelige huid leiden tot eczeem. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor producten die wel zacht zijn voor de huid, zonder schadelijke stoffen. En dat geldt niet alleen voor de producten die direct op de huid worden aangebracht, maar ook voor wasmiddel, zonnebrandcrème en allesreiniger.

Natuurlijke producten op basis van olie

Daarom zijn de producten van Hem-nature gericht op zowel het verzachten en hydrateren van de huid, én het wegnemen van de triggers die eczeem veroorzaken. In de producten van Hem-nature vind je verschillende oliën, afhankelijk van de doelstelling. Deze oliën worden zorgvuldig gemengd met andere natuurlijke bestanddelen. 

Bijvoorbeeld:

  • In de natuurlijke INCIA wasmiddel vind je bijvoorbeeld lavendelolie die niet alleen een heerlijke geur heeft, maar ook huidirritatie kan verminderen.
  • In INCIA afwasmiddel vind je een combinatie van kokosolie en olijfolie, twee natuurlijke oliën die bekend staan om hun hydraterende eigenschappen.
  • Ook tea tree olie vind je terug in de schuimende gezichtsreiniger - een etherische olie met ontstekingsremmende werking.
  • De INCIA Verzorgende en Hydraterende Gel voor de Droge Huid is erg vettig. Dit komt door bijenwas, shea butter en natuurlijke oliën zoals calendula olie. Alle ingrediënten van de gel staan bekend om hun hydraterende en beschermende eigenschappen. Ze hydrateren de huid zonder de poriën van de tere huid te verstoppen. 
  • Bij baby shampoo helpt het wintergroen-extract (gaultheria procumbens Blad Extract). Dankzij deze etherische olie wordt je hoofdhuid gereinigd en de schilferende uitslag verwijderd. 
  • Verder zijn de 2 handzepen van INCIA (zowel hydraterend als gevoelig) op basis van olijfolie. Dit werkt hydraterend en is goed tegen droge huid. 
Previous article Optimale Huidverzorging en Voeding: In Gesprek met Orthomoleculair Huidexpert Laura Rebel
Next article Veilig op reis met kinderen: onze tips en travel essentials voor een duurzame vakantie!

Leave a comment

* Required fields