Skip to content

10% korting op alle SUN CARE!

Win een reis naar Malaga t.w.v. €1500

Gratis verzending van 60€ (NL-BE) voor 23:00 besteld, morgen in huis Koop nu betaal later met Klarna

10% korting op alle SUN CARE!

Gratis verzending van 60€ (NL-BE) voor 23:00 besteld, morgen in huis Koop nu betaal later met Klarna

Een wereld zonder dierproeven: waarom kiezen voor dierproefvrije producten?

Een wereld zonder dierproeven: waarom kiezen voor dierproefvrije producten?

Dierproeven: je staat er misschien niet iedere dag bij stil, omdat het zich vooral afspeelt achter gesloten deuren. Toch worden er in Nederland nog bijna een half miljoen dierproeven per jaar uitgevoerd.

In deze blog leggen we je uit wat dierproeven zijn, en waarom Hem-Nature hier ver van weg wil blijven. We leggen je ook uit hoe je dierproefvrije producten herkent, én hoe je door misleiding heen prikt. 

Wat zijn dierproeven?

Dierproeven zijn tests die worden uitgevoerd op levende dieren. Honden, knaagdieren, apen en vissen worden blootgesteld aan synthetische stoffen om zo te achterhalen of er mogelijk negatieve gevolgen zijn op de menselijke gezondheid. Dit gebeurt voor nieuwe medicijnen, maar ook voor make-up, shampoo, schoonmaakproducten en wasmiddel. Het is een praktijk die al eeuwenlang voorkomt: de eerste gedocumenteerde dierproef vond al plaats in 1628.

Waarom zijn dierproeven niet meer nodig?

Dierproeven zijn nogal omstreden en steeds meer consumenten kiezen voor dierproefvrije producten. De dieren worden vaak blootgesteld aan stressvolle omstandigheden en pijnlijke experimenten. 

Los daarvan is ook de vraag of het effectief is. Een mens kan immers niet exact dezelfde stoffen verdragen als (bijvoorbeeld) een knaagdier. De resultaten van de dierproeven zijn dus niet eens heel betrouwbaar. 

Alternatieven dierproeven

Inmiddels hebben we ook veel goede alternatieven voor dierproeven ontwikkeld. In vitro testen en computermodellen leveren vaak betere, nauwkeurige resultaten op. 

Hoe herken je dierproefvrije producten?

Het herkennen van dierproefvrije producten kan soms een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende manieren waarop jij als consument kunt controleren of een product dierproefvrij is.

  • Een eenvoudige manier is om te zoeken naar erkende certificeringen zoals het Leaping Bunny-logo, dat wordt toegekend aan bedrijven die zich houden aan strenge dierproefvrije normen.
  • Ook het PETA-cruelty free-logo wordt steeds vaker gebruikt als een teken dat het product dierproefvrij is.
  • Dierproefvrij is niet hetzelfde als "veganistisch". Een product kan dierproefvrij zijn, maar nog steeds dierlijke ingrediënten bevatten. Als je zeker wilt weten dat een product veganistisch is, moet je ook de ingrediëntenlijst controleren.
Let op: misleiding en marketingtrucjes!

Het is niet wettelijk verplicht om op de verpakking te vermelden of een product dierproefvrij is. Wel hebben veel bedrijven ervoor gekozen om dit vrijwillig te doen om transparantie te bieden aan hun klanten. Sommige bedrijven gebruiken echter misleidende claims zoals "niet getest op dieren" of "diervriendelijk”, terwijl dit een verkeerd beeld geeft. Het eindproduct is dan misschien niet op dieren getest, maar de losse ingrediënten zijn afzonderlijk wél op dieren getest.

Bij Hem-nature beschermen we de natuur en alle levende wezens. Alle producten in onze webshop zijn altijd 100% dierproefvrij. 

De dierproefvrije belofte van Hem-Nature

Bij Hem-Nature kiezen we er bewust voor om alleen dierproefvrije producten aan te bieden. Als een bedrijf dat zich richt op natuurlijke en biologische producten, is het voor ons vanzelfsprekend om te streven naar het minimaliseren van onze impact op het milieu en het welzijn van dieren.

Leaping Bunny

We zijn er trots op om het Leaping Bunny-logo op onze producten te kunnen tonen. We geloven dat we als bedrijf een verantwoordelijkheid hebben om  te kiezen voor een mooiere wereld, en het verminderen van dierenleed hoort daarbij. 

Shop jouw dierproefvrije producten 

Op zoek naar dierproefvrije producten? Bij Hem-Nature kun je met een gerust hart terecht voor:

Previous article Titaniumdioxide: waarom zit deze stof in onze INCIA natuurlijke zonnebrandcrème met minerale filter?
Next article Waarom iedereen natuurlijke shampoo bars zou moeten gebruiken

Leave a comment

* Required fields