Skip to content

10% korting op alle SUN CARE!

Gratis verzending van 60€ (NL-BE) voor 23:00 besteld, morgen in huis Koop nu betaal later met Klarna

10% korting op alle SUN CARE!

Gratis verzending van 60€ (NL-BE) voor 23:00 besteld, morgen in huis Koop nu betaal later met Klarna

Titaniumdioxide: waarom zit deze stof in onze INCIA natuurlijke zonnebrandcrème met minerale filter?

Titaniumdioxide: waarom zit deze stof in onze INCIA natuurlijke zonnebrandcrème met minerale filter?

Als je natuurlijke zonnebrandcrème gebruikt, heb je misschien weleens van titaniumdioxide gehoord. Titaniumdioxide, ook wel titaandioxide genoemd, wordt al jarenlang onderzocht en bekritiseerd. Dit omdat de stof bij inademing mogelijk de longen beschadigt.

Toch vind je titaniumdioxide in onze natuurlijke, minerale zonnebrandcrèmes van INCIA terug. Hier kregen we veel vragen over. Want waarom zit deze mogelijk gevaarlijke stof in onze producten? Dat heeft alles te maken met nanotechnologie en de toepassing van de stof. In deze blog leggen we het uit. Zo kun jij met een gerust hart onze minerale zonnebrand smeren!

Wat is titaniumdioxide?

First things first…wat is titaniumdioxide eigenlijk? Titaniumdioxide wordt vaak gebruikt als wit pigment voor verschillende producten. Titaniumdioxide heeft naast pigmentatie nog een aantal nuttige eigenschappen. Bijvoorbeeld het vermogen om licht te verstrooien en te reflecteren. Hierdoor vind je de stof in verf, papier en zonnebrandcrème.

Is titaniumdioxide een natuurlijk product?

Hoewel titaniumdioxide natuurlijk in sommige mineralen en gesteenten voorkomt, wordt het meestal synthetisch geproduceerd. Dit omdat er absolute zuiverheid en consistentie nodig zijn voor industriële toepassingen zoals pigmenten, coatings en cosmetica.

De titaniumdioxide in de natuurlijke zonnebrandcrème van INCIA heeft een natuurlijke basis.

Wat doet titaniumdioxide in minerale zonnebrandcrème?

Titaniumdioxide werkt als minerale zonnefilter. Dit betekent dat het aanbrengen van een natuurlijke, minerale zonnebrandcrème met titaniumdioxide de zonnestralen op de huid laat reflecteren. Dit in plaats van straling in het lichaam te absorberen, zoals chemische zonnefilters dat doen. De stof biedt bescherming tegen zowel UVA als UVB straling

Is titaniumdioxide schadelijk voor de mens?

Er is al jarenlang onderzoek gaande naar de schadelijke effecten van titaniumdioxide. En er is hier nog steeds geen goed antwoord op. Volgens het RIVM kan titaniumdioxide bij inademing mogelijk schadelijk zijn voor de longen. Het blijft onzeker of dit echt zo is.

Daarnaast is er veel (internationaal) onderzoek gedaan naar de verwerking van titaniumdioxide in producten, zoals te lezen in dit wetenschappelijke artikel op ScienceDirect. Hierbij is vooral gekeken naar nanotechnologie. Nanotechnologie, vooral in smeerbare producten als zonnebrandcrème, heeft namelijk invloed op de eventuele schadelijke werking van titaniumdioxide. 

Nanotechnologie en nanodeeltjes

Nanotechnologie is de wetenschap die werkt met materialen die kleiner zijn dan één miljardste van een meter. Dat is kleiner dan een zandkorrel, waardoor ze niet met het blote oog te zien zijn. Die mini-materialen noemen we nanodeeltjes. Nanodeeltjes hebben unieke eigenschappen. Ze kunnen effectief zijn in het absorberen, transporteren en versnellen van reacties van stoffen.

En nu komt het allerbelangrijkste van deze blog: wat heeft nanotechnologie te maken met de natuurlijke zonnebrandcrèmes van INCIA? 

Non-nanotechnologie en minerale zonnebrandcrème

Als titaniumdioxide verwerkt is tot nanodeeltjes, betekent dit dat de stof door de bovenste laag van de huid kan dringen. De nanodeeltjes zijn namelijk zo klein dat ze door de poriën kunnen. Zo wordt titaniumdioxide alsnog opgenomen door de huidcellen.

Wij verkopen GEEN titaniumdioxide met nanotechnologie. Alle titaniumdioxide in de natuurlijke zonnebrandcrèmes van INCIA zijn non-nanotechnologie. Dit is dus zonnebrandcrème ZONDER nanotechnologie. De titaniumdioxide is groter dan een nanodeeltje. En dat betekent dat de titaniumdioxide op de opperhuid blijft liggen en niet door het lichaam wordt opgenomen.

De titaniumdioxide in de zonnebrandcrème van INCIA heeft een externe werking en is veilig te gebruiken. Titaniumdioxide komt bewust alleen in INCIA’s zonnebrand met crèmevorm voor. INCIA produceert geen zonnebrandspray met titaniumdioxide om eventuele inademing zo te voorkomen. Want zelfs al zijn nadelige gevolgen van veelvuldige inademing niet zeker, gebruikers van zonnebrand met titaniumdioxide mogen geen enkel risico lopen.

Waarom toch titaniumdioxide in zonnebrandcrème?

Titaniumdioxide is een veel veiligere optie dan zonnebrandcrèmes met chemische filters. Bij chemische zonnebrand worden alle synthetische stoffen namelijk opgenomen in je lichaam. Dit heeft ernstige gevolgen voor je gezondheid

Titaniumdioxide is juist heel effectief als minerale zonbescherming. De stof is een effectieve zonnefilter die zowel UVA als UVB straling kan blokkeren en reflecteren. Titaniumdioxide kan huidbeschadiging, huidveroudering en verbranding dus voorkomen. Het is een veiliger alternatief en bij juist gebruik van onze INCIA natuurlijke, minerale zonnebrandcrèmes is de non-nano titaniumdioxide veilig voor jou, je kids en de natuur.

Minerale zonnebrand van INCIA

Ben je gerustgesteld en wil je onze natuurlijke, minerale zonnebrandcrèmes zelf proberen? 

Bekijk dan eens onze pagina met Sun Care producten en bestel je favoriet! Voor 23:00 besteld = morgen in huis en veilig de zon in. 

>> Naar INCIA Sun Care Previous article Verantwoord zonnen: alles over UV straling, SPF en minerale zonnebrand
Next article Een wereld zonder dierproeven: waarom kiezen voor dierproefvrije producten?

Leave a comment

* Required fields