Skip to content

Dit weekend (vrij-zo): Gratis verzending vanaf €30!(NL-BE)

Besteld voor 23:00 = morgen in huis Koop nu betaal later met Klarna

Dit weekend (vrij-zo): Gratis verzending vanaf €30!(NL-BE)) Besteld voor 23:00 = morgen in huis Koop nu betaal later met Klarna

Verantwoord zonnen: alles over UV straling, SPF en minerale zonnebrand

Verantwoord zonnen: alles over UV straling, SPF en minerale zonnebrand

Houd je van lekker zonnen? Dan is het belangrijk dat je weet welk effect de zon op je huid heeft. In deze blog vertellen we je alles wat je over zonnen, UV straling en natuurlijke, minerale zonnebrandcrème moet weten!

UV straling: wat is dat precies?

Je hebt vast weleens gehoord van UV straling. Dit is de afkorting van ultraviolette straling. UV straling is een soort licht dat afkomstig is van de zon. Net als bij ander licht bestaat UV straling uit golfjes. We noemen dit golflengtes. Deze golfjes geven veel energie af en zijn niet zichtbaar voor het menselijk oog. 

Straling komt dagelijks in aanraking met je huid en ogen. Zelfs op bewolkte dagen en door ramen heen! UV straling heeft weinig met hoge temperaturen te maken en komt dus ook in de winter voor.  Hieronder leggen we het verschil in UV straling en de gevolgen hiervan voor je uit.

Soorten UV straling

UV straling kent meerdere soorten straling: UVA, UVB en UVC straling. 

UVC straling
UVC straling wordt grotendeels geabsorbeerd door de ozonlaag waardoor deze de aarde niet bereikt. De andere twee soorten straling bereiken je elke dag. 

UVA straling
UVA straling dringt tot diep in de huidlagen door. Deze straling versnelt huidveroudering zoals rimpels en vlekken, en kan bij overmatige blootstelling huidkanker veroorzaken. 

UVB straling
UVB straling beschadigt vooral de buitenste laag van de huid. Dit is de straling waardoor je verbrandt. Als ezelsbruggetje kun je bedenken dat de B staat voor Burning of Branden. UVB straling is daarbij de grootste veroorzaker van huidkanker. UVB wordt daarom als schadelijker dan UVA beschouwd.

        

Effect op je ogen

Naast effect op je huid, heeft UV straling dat ook op je ogen. Overmatige UV straling op je hoornvlies kan leiden tot oogziektes en het verlies van zicht. Het dragen van een zonnebril met UV-bescherming kan daarom helpen om je gezichtsvermogen op lange termijn te beschermen.

Wat is SPF?

Zoals je leest, heeft UV straling effect op je huid en ogen. Om je huid te beschermen en te ondersteunen, is insmeren met een natuurlijke zonnebrandcrème belangrijk. Zo voorkom je huidveroudering en huidbeschadiging. Natuurlijk gebruik je daarvoor wel altijd een zonnebrand met minerale filter.

Op zonnebrandcrèmes vind je de afkorting SPF: Sun Protection Factor. SPF geeft aan hoeveel bescherming een zonnebrandcrème biedt tegen UVB-straling. We noemen SPF ook wel zonnefactor of factor. 

Wat betekenen de SPF-cijfers?

Je ziet SPF in allerlei cijfers vermeld staan. Deze variëren van 2 tot 50+. De cijfers geven aan hoe lang het duurt voordat de huid verbrandt als je zonnebrandcrème gebruikt. Heb je op de juiste manier een SPF 20 aangebracht? Dan zou het in theorie 20 keer langer duren voordat je huid rood wordt dan wanneer je geen zonbescherming gebruikt. 

Huidverbranding

De tijd die je met SPF in de zon door kunt brengen, is een theorie waar veel mensen het niet mee eens zijn. Dit hangt namelijk ook af van je huidtype, de intensiteit van het zonlicht en de hoeveelheid gebruikte zonnebrandcrème. Heb je bijvoorbeeld een lichte huid? Dan herken je vast dat je zelfs met factor 50 snel verbrandt en je huid droog aanvoelt. 

Een zonverbranding is schadelijk voor je huidlagen. Zonverbranding kan variëren van mild tot ernstig en wordt vaak gekenmerkt door roodheid, zwelling, pijn en soms blaarvorming. Je kunt daarom beter een keer te vaak smeren dan te weinig en je huid zo goed beschermen! Gebruik hiervoor altijd een natuurlijke, minerale zonnebrandcrème met breed spectrum. Breed spectrum betekent dat de zonnebrand je beschermt tegen zowel UVA als UVB straling, zoals INCIA Natuurlijke Zonnebrandcrème voor het Lichaam SPF50.

Geen verbranding, wel huidveroudering

Misschien ben je gezegend met een huid die niet snel verbrandt en kijken mensen jaloers naar jouw bruine benen. Insmeren lijkt dan overbodig, maar ook dan is een natuurlijke, minerale zonnebrandcrème belangrijk om je huid te beschermen. De zon kan namelijk ongemerkt huidveroudering veroorzaken en schade veroorzaken die je met het blote oog niet ziet. Een goede zonnebrandcrème helpt daarbij om vocht in je huid vast te houden. Zo droogt de huid niet uit. 

Zoals gezegd is UV straling er elke dag. Ook in de winter. Zit je niet in je bikini buiten omdat het een koud seizoen is? Draag dan alsnog een minerale zonnebrandcrème voor het gezicht. De gezichtshuid is namelijk extra gevoelig en kan wel wat extra huidbescherming gebruiken! Onze INCIA Natuurlijke Zonnebrandcrème voor het Gezicht SPF50 verstopt de poriën niet en helpt fijne lijntjes en huidveroudering verminderen.

Wat doet een goede natuurlijke, minerale zonnebrandcrème?

Een zonnebrandcrème met minerale filter legt een reflecterend laagje op de huid. Dit laagje ketst de zonnestralen af. Zo bescherm je de huid tegen verbranding en huidveroudering. Een minerale zonnebrandcrème wordt niet opgenomen in je lichaam. Dit in tegenstelling tot een zonnebrand met chemische filter. Minerale zonnebrand is ook veel beter voor het milieu, omdat de crème volledig afbreekbaar is en de natuur niet aantast. Minerale zonnebrand is dus de veilige keuze om je huid te ondersteunen en beschermen! 

Wil jij je huid dagelijks extra ondersteunen? Onze natuurlijke, minerale zonnebrandcrèmes van INCIA zijn hydraterend en beschermend. De crèmes zijn veilig voor het milieu, hebben een hoge zonnefactor en zijn ook speciaal voor de extra gevoelige huid van kinderen ontwikkeld.

Ontdek ze allemaal op onze Sun Care pagina!

>> Naar INCIA Sun Care

 
Previous article Waarom willen wij geen synthetisch parfum in zonnebrand?
Next article Titaniumdioxide: waarom zit deze stof in onze INCIA natuurlijke zonnebrandcrème met minerale filter?

Leave a comment

* Required fields