Kan je parfum dragen in de buurt van baby’s?
Waarom je geen parfum moet dragen in de buurt van je baby
Tegenwoordig zijn steeds meer mensen zich bewust van de schadelijke ingrediënten in alledaagse producten, zoals schoonmaakmiddelen of cosmetica. Vooral nieuwe ouders willen de extra gevoelige huid van hun kindje niet blootstellen aan allerlei schadelijke stoffen. Dit roept vaak vragen op, zoals: is het eigenlijk veilig om parfum te dragen in de buurt van pasgeboren baby’s? En: mag ik kraamvisite vragen om geen parfum te dragen?
In dit artikel lees je waarom parfum risico’s met zich meebrengt en hoe je je baby kunt beschermen.
3 redenen om geen parfum te dragen in de buurt van baby’s
Of het nu de kraamvisite is, de ouders zelf, of jijzelf: een baby wordt vaak dicht bij de huid van een ander gehouden. Dit betekent dat ze indirect in contact komen met de stoffen die wij op onze huid en kleding gebruiken, zoals parfum, deodorant of aftershave.
Wetenschappers waarschuwen steeds vaker dat dit geen goed idee is, omdat baby's een ontzettend kwetsbare huid hebben. Parfum kan zelfs schadelijk zijn voor volwassenen; stel je voor wat het voor baby’s kan betekenen! Hieronder lees je drie wetenschappelijk bewezen redenen om parfum te vermijden in de buurt van baby’s:
1. Verhoogde kans op contactallergie
Uit onderzoek blijkt dat 1-2% van de bevolking allergisch is voor parfumstoffen. Baby’s, met hun extreem gevoelige huid, lopen een groter risico op irritatie, rode vlekken of schrale plekjes door contact met parfum. Deze allergische reacties ontstaan vaak op de huidzones die direct in aanraking komen met de geurstoffen. Bij blootstelling aan deze allergenen is de kans groter dat je baby een contactallergie ontwikkelt.
2. Slecht voor de ontwikkelende longen
Parfums kunnen ook geïrriteerde luchtwegen veroorzaken en astmatische symptomen verergeren. De luchtwegen van baby’s zijn nog volop in ontwikkeling, waardoor sterke geuren en vluchtige organische stoffen (VOS) de kwetsbare systemen kunnen irriteren. Dit kan leiden tot hoesten, niezen of zelfs ademhalingsproblemen. In sommige gevallen kan blootstelling aan deze stoffen astmatische symptomen veroorzaken. Wetenschappelijke literatuur adviseert dan ook om baby's zo min mogelijk bloot te stellen aan VOS.
3. Hormonale verstoring
Onderzoek wijst uit dat parfums, vooral door de aanwezigheid van ftalaten, hormoonverstorende effecten kunnen hebben. Dierproeven hebben aangetoond dat deze stoffen de schildklierfunctie en reproductieve organen kunnen beïnvloeden. Bij mensen wordt blootstelling aan ftalaten in verband gebracht met verlaagde testosteronwaarden en een verhoogd risico op vruchtbaarheidsproblemen. Het is niet voor niets dat IVF-klinieken het gebruik van parfumhoudende producten verbieden om schade aan voortplantingscellen en embryo’s te voorkomen.
Hoe bescherm je je baby?
Sommige stoffen in parfum zijn zelfs in verband gebracht met ernstige gezondheidsrisico’s. Stichting Kom op Tegen Kanker waarschuwt voor de schadelijke stoffen die in veel populaire parfums worden aangetroffen. Deze stoffen zijn zelfs in lage dosis schadelijk.
Daarom is het veiliger het zekere voor het onzekere te nemen en parfum achterwege te laten, vooral wanneer je je baby vasthoudt. Het is ook belangrijk om kraamvisite die de baby wil vasthouden te vragen geen parfum te dragen. Zo bescherm je de gezondheid van je baby op de best mogelijke manier.
Een opmerking achterlaten