Doorgaan naar inhoud

Gratis verzending vanaf €60,- (NL-BE)

Besteld voor 23:00 = morgen in huis Koop nu betaal later met Klarna

Nieuw: Anti-klit spray

Gratis verzending vanaf €60,- (NL-BE) Besteld voor 23:00 = morgen in huis Koop nu betaal later met Klarna

Nieuw: Anti-klit spray
Optimale Huidverzorging en Voeding: In Gesprek met Orthomoleculair Huidexpert Laura Rebel

Optimale Huidverzorging en Voeding: In Gesprek met Orthomoleculair Huidexpert Laura Rebel

In de wereld van huidverbetering is Laura Rebel een toonaangevende Orthomoleculair Huidexpert. Haar specialisatie ligt in het doorbreken van chronische huidproblemen met behulp van laboratoriumonderzoek. We hebben Laura als expert gevraagd naar haar mening over onze producten en om meer inzicht te geven in haar specialisme.

Onze Huid, het ondergewaardeerde orgaan
De huid, ons grootste orgaan, verdient meer aandacht dan het vaak krijgt. Voor
mensen met chronische huidproblemen zoals eczeem wordt de huid zelfs een
dagelijkse obsessie, waarbij zelfs de slaap niet vrij is van zorgen. Als iemand die zelf jarenlang met acne heeft geworsteld, begrijp ik de strijd die mijn cliënten doorgaan: onzekerheid, pijn, schaamte en dagelijkse stress.

Cruciale Functies van de Huid
Als grootste orgaan vervult de huid essentiële functies, waaronder bescherming
tegen externe invloeden, ontgifting via zweet en temperatuurregulatie. Zonder huid blijven we niet in leven. Het is van vitaal belang om goed voor onze huid te zorgen, zowel van binnenuit met gezonde voeding als van buitenaf met geschikte
huidverzorging.

Huid & darmen hebben veel gemeen
De beschermende functie van onze huid vind ik het meest fascinerend omdat deze ontzettend veel lijkt op de beschermende functie van ons spijsverteringsstelsel. Zowel de huid als het spijsverteringsstelsel (in het bijzonder de darmen) zijn erop gericht om alles wat schadelijk is zoveel mogelijk buiten te houden en alles wat helpend en onschadelijk is binnen te laten. Het immuunsysteem en de barrières spelen hierbij een hoofdrol. Die zitten zowel in de darmen als lokaal in de huid. Via onder andere bacteriën en het immuunsysteem communiceren darmen en huid met elkaar. Het is dus ook niet zo verwonderlijk dat door het optimaliseren van o.a. de spijsvertering en de darmflora een chronisch huidprobleem wél te doorbreken is! En dat gaat dus ook altijd in samenspraak met de juiste verzorging van buitenaf. Het is én én. En niet en / of. Dit is meteen de grootste reden waarom cliënten bij mij aankloppen voor hulp. Ze zijn de jarenlange “symptoombestrijding” met hormoonzalven zat.

Babyhuid versus Volwassen huid
Ook de allerkleinsten hebben ondersteuning nodig van binnen- én buiten. Ook bij
hen is de link tussen darmen, huid en immuunsysteem al sterk aanwezig. Daarom
zie je bij kindjes met eczeem vaak dat er opvlammingen komen rond ziekte, het
krijgen van tandjes, spannende gebeurtenissen zoals voor het eerst naar school
gaan of na antibioticagebruik. Die reacties van de huid kunnen soms behoorlijk fel zijn omdat het immuunsysteem nog volop aan het leren is wat “schadelijk” en wat
“onschadelijk” is. Dat eerste leerproces duurt tot ongeveer een jaar of 3. Tussen de babyhuid en de volwassenhuid bestaat wel een aanzienlijk verschil. Zo is een babyhuid dunner, gevoeliger, bevat minder Natural Moisturizing Factors (waardoor de huid sneller droog wordt) en is vatbaarder voor irritaties en infecties. Daarom vereist de babyhuid een specifieke verzorging, inclusief beperkt baden en het vermijden van toxische stoffen.

Impact van Voeding op de Huid
De relatie tussen voeding en huidproblemen is aanzienlijk. Hoewel deze link nog niet breed erkend wordt, zie ik in mijn praktijk opmerkelijke resultaten door aanpassingen in het voedingspatroon en optimalisatie van de darmflora. Dat heeft allemaal te maken met de link tussen darmen, huid en immuunsysteem die ik eerder al aanhaalde. Wat cruciaal is om te begrijpen is dat voeding een heel persoonlijk verhaal is en voedingstriggers per persoon en per huidprobleem variëren. Wat voor de een werkt, werkt niet voor de ander. Dit is een van de redenen waarom ik in mijn praktijk werk met uitgebreid laboratoriumonderzoek waarbij we onder meer voedselintoleranties en -allergieën in kaart brengen. Bij jonge kindjes raad ik dat af omdat de resultaten in bloed een vals negatieve of vals positieve uitslag geven. Met uitzondering van een glutenintolerantie/allergie, die eenvoudig via de ontlasting is te testen. Zowel bij kinderen als volwassenen is voeding eigenlijk zelden dé oorzaak van chronische eczeemklachten (met uitzondering van allergieën). Het is altijd een samenspel tussen de darmen, huid en het immuunsysteem. Vandaar dat we ook bij kindjes vanaf +/- 1 a 2 jaar ontlastingsonderzoek inzetten. Het is belangrijk om naar de oorzaak van de voedingsreactie te kijken, zodat deze op de juiste manier behandeld wordt en het voedingsmiddel niet levenslang vermeden hoeft te worden.

Vermijd Overmatige Voedingsangst
Met overvloedige online-informatie ontstaat bij ouders vaak angst voor bepaalde
voedingsmiddelen. Het vermijden van voedingsmiddelen kan echter leiden tot
tekorten aan belangrijke voeding- en bouwstoffen, voor een gezonde huid en
immuunsysteem. Een gebalanceerde benadering is essentieel.

Natuurlijke versus Niet-natuurlijke Producten:
Vooral bij de kwetsbare baby- en kinderhuid is het vermijden van chemische stoffen essentieel. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken dat het belangrijk is om bij eczeem natuurlijke producten te gebruiken zonder irriterende stoffen. Bij eczeem is de huidbarrière namelijk beschadigd. Dit is ook weer dé reden waarom je zowel van binnenuit als van buitenaf moet werken aan het herstellen van de huid. Het kan nog zo goed kloppen qua voeding en suppletie… Als je van buitenaf de verkeerde producten gebruikt houd je het huidprobleem in stand.

Laura's Favorieten
Laura deelt haar persoonlijke favorieten, waaronder natuurlijke kindershampoo en
een hydraterende gel voor de droge huid. Shampoo die sterk ruikt en flink schuimt zit doorgaans vol met sulfaten, parabenen, parfum en andere sterk irriterende, maar ook hormoonverstorende stoffen. Dit heeft vaak irritatie en jeuk als gevolg. Zeker bij de gevoelige kinderhuid. Wat betreft hydraterende crèmes kies ik altijd voor kwaliteit. Een crème moet de huid voeden, verzorgen en laten ademen in plaats van afsluiten zoals met occlusieve stoffen zoals vaseline. Op de lange termijn kan dit problemen geven zie ik in mijn praktijk.

Tips bij Huidproblemen
Mijn belangrijkste tip: loop niet te lang door met huidproblemen. Zelf experimenteren met voeding is prima, maar na twee maanden zonder verbetering is het raadzaam professionele hulp in te schakelen. Huidproblemen zijn complex en hebben diverse triggers. Die zijn lang niet alleen gerelateerd aan voeding. En heb je nog niets gedaan met voeding en wil je na het lezen van deze blog een start maken? Begin dan eens met het weglaten van suiker (fruit valt hier niet onder ;)). Doe dit minimaal 4-6 weken om het effect te kunnen zien. Een tip voor jong en oud.

Vind je mijn kennis waardevol? Dan zou ik het superleuk vinden als je mij volgt op
instagram. Daar deel ik wekelijks gratis informatie, kennis en resultaten van mij en
mijn team!


Liefs,

Laura

www.laurarebel.nl

Vorig artikel Eczeem bij kindjes: De cruciale rol van binnenuit
Volgend artikel Natuurlijke oliën tegen eczeem: ontdek welke olie helpt bij eczeemverlichting

Een opmerking achterlaten

* Verplichte velden