Doorgaan naar inhoud

25% korting op alle Sun-Care met kortingscode 'BIGSUMMER'

Gratis verzending vanaf €60,- (NL-BE) Besteld voor 23:00 = morgen in huis Koop nu betaal later met Klarna

25% korting op alle Sun-Care met kortingscode 'BIGSUMMER'

Gratis verzending vanaf €60,- (NL-BE) Besteld voor 23:00 = morgen in huis Koop nu betaal later met Klarna

Zwangerschapsstriemen voorkomen, kan dat wel?

Zwangerschapsstriemen voorkomen, kan dat wel?

Wat is het toch wonderlijk dat zodra je zwanger raakt, je lichaam allerlei veranderingen ondergaat om de groei van je kindje mogelijk te maken. Sommige van die veranderingen zijn helaas minder leuk, zo krijgen veel vrouwen tijdens de zwangerschap te maken met striae. Gelukkig zijn er manieren om de kans op zwangerschapsstriemen flink te verminderen. Zo kun je met een goede striae gel de ergste striemen voorkomen.

Wat zijn zwangerschapsstriemen?

Zwangerschapsstriemen zijn een vorm van striae: dikke strepen die ontstaan als gevolg van een snelle groei van het lichaam. In het bindweefsel van je huid ontstaan kleine scheurtjes, die er op je lichaam uitzien als rode, roze of paarse strepen. De oppervlaktehuid is erg elastisch en rekt eenvoudig mee, maar het bindweefsel in de middellaag van je huid heeft een beperkte rekbaarheid. Hierdoor scheurt het bindweefsel als je buik of borsten te snel groeien. Eenmaal gescheurd, is de elasticiteit van je huid permanent aangetast en blijven de striemen zichtbaar.

Zwangerschapsstriemen vormen zich voornamelijk rond de buik, borsten, dijen en billen. Na de zwangerschap, wanneer je lichaam weer terugveert naar haar normale vormen, nemen de striemen een tint aan die dicht bij de huidskleur ligt. Zwangerschapsstriemen zien er daarom uit als littekens.

Striae verschijnt meestal in het derde semester, maar sommige vrouwen zien het al vanaf het begin van de zwangerschap ontstaan. Je hebt meer kans om striae te krijgen tijdens je zwangerschap als het in de familie zit.

Kan striae ook op andere momenten ontstaan?

Striae komt niet alleen voor bij zwangere vrouwen. Zo kunnen ook tieners die een groeispurt doormaken, sporters die in snelle tijd veel spiermassa aanmaken en mensen met overgewicht last hebben van striae. De groei van bepaalde lichaamsdelen gaat dan te snel, waardoor het bindweefsel de groei niet kan bijbenen en scheurt.

5 tips om zwangerschapsstriemen en striae te voorkomen

Striae is moeilijk te voorkomen, maar er zijn manieren om de kans dat je striae ontwikkelt te verminderen. Ook is het mogelijk de mate van de striae te beperken. Met deze vijf tips helpen we je op weg.

1. Smeren

De allerbelangrijkste tip: smeren met een diep hydraterende crème of striae gel. Kies voor een gel die asiaticoside, madecassinezuur en asiatinezuur bevat. Deze zuren stimuleren een gezonde huidregeneratie door de productie van collageen te bevorderen. Daarnaast is het fijn om te kiezen voor een gel die natuurlijke oliën bevat. Natuurlijke oliën verminderen vochtverlies en houden de huid goed gehydrateerd, zodat de huid soepel en elastisch blijft. Met een soepele huid heb je minder kans op het ontwikkelen van zwangerschapsstriemen. Kies bijvoorbeeld voor de INCIA Striae Gel Crème, een volledig natuurlijk product zonder synthetische kleur- en geurstoffen.

2. Wisseldouches

Door afwisselend koud en warm te douchen stimuleer je de doorbloeding van je huid, een goede doorbloeding zorgt voor een rekbaarder bindweefsel. Andere manier om de doorbloeding te verbeteren zijn bindweefselmassages, ademtherapie, zwemmen en wandelen.

3. Draag zwangerschapskleding

Door je lichaam goed te ondersteunen voorkom je onnodige striemen door zwaartekracht. Zwangerschapskleding met een buikband zorgt ervoor dat de buik niet teveel gaat hangen en er niet onnodig veel rek op de huid komt. Ook teveel staan kan zorgen voor teveel rek op de huid van de buik en borsten. Als je een baan hebt waarbij je veel moet staan, vraag dan naar opties om je werk zittend te doen.

4. Voldoende water drinken

Een goed gehydrateerde huid is soepeler en heeft minder kans op het ontwikkelen van zwangerschapsstriemen. De makkelijkste manier om je huid te hydrateren is voldoende water drinken. Dat betekent minimaal zes glazen per dag.

5. Gezond eten

Een huid met voldoende collageen en elastine, is een soepele huid. Zorg daarom dat je voeding tot je neemt die de collageen-productie ondersteunt, zoals groenten en fruit die vitamine E, C, zink en silica bevatten. Ook vitamine C, D, B2 en B3 zijn onmisbaar voor een gezonde huid. Zet vaker bladgroenten, sinaasappels, noten en gezonde vetten op tafel. Dat is niet alleen gezond voor jou en je huid, maar ook voor de baby in je buik. Ook supplementen met deze vitaminen en mineralen kunnen waardevol zijn, overleg dit met je behandelend arts of therapeut. 

Zwangerschapsstriemen verminderen

Als je eenmaal zwangerschapsstriemen hebt ontwikkeld, kom je er moeilijk weer vanaf. Belangrijk dus om vóór en tijdens de zwangerschap goed te smeren met een striae gel. Blijf dit ook na de zwangerschap doen als je tóch striae hebt ontwikkeld. Een goede gel kan de zichtbaarheid van striae verminderen en de huid gladder makken, waardoor de striemen minder opvallen. Net als littekens wordt striae in de loop van tijd minder zichtbaar. 

Wees lief voor je lichaam tijdens je zwangerschap en verzorg haar goed. Eet gezond, masseer je lijf en smeer je lichaam in met een striae gel om striae te voorkomen.

Bekijk en bestel de INCIA Striae Crème

Vorig artikel Preventieve methoden voor luieruitslag
Volgend artikel Wat is de reden voor droge handen?

Een opmerking achterlaten

* Verplichte velden